Bespeelbaarheid padelbanen
Padel kan in principe het hele jaar door worden gespeeld, maar winterse omstandigheden kunnen de bespeelbaarheid van de padelbanen wel beïnvloeden. Kort samengevat kan er NIET worden gespeeld bij: sneeuw, ijzel, rijp en opdooi na een langere vorstperiode.
In geval van een langdurige vorstperiode of sneeuw op de banen, worden de banen mogelijk tijdelijk uit het baanreserveringsysteem gehaald. Dat betekent dat ze dan gesloten zijn en niet mogen worden bespeeld.
Baanverlichting
Jullie kunnen zelf de baanverlichting aan- en uitdoen met behulp van de bedieningsconsole voor de baanverlichting. Deze bevindt zich in het clubgebouw rechts naast het KNLTB Afhangbord. Ben je de laatste die de padelbaan gebruikt en komt er niemand na je? Schakel dan de LED-verlichting uit voordat je het park verlaat.
Let op: De baanverlichting gaat automatisch om 23.00 uur UIT.
Vorst
Kunstgras is vorstbestendig tot lage temperaturen, want de PE-vezel kan goed tegen vorst. Het kunstgras van de padelbaan wordt door betreding niet beschadigd, maar met zand ingestrooid kunstgras wordt door de vorst wel hard en glad. Dit kan gevaarlijk zijn bij het spelen en risico op letsel inhouden. Evalueer daarom goed de veiligheid voordat je na (nacht)vorst de baan op gaat. Houdt de vorst langdurig aan en dringt deze diep in de onderlaag, dan worden de banen mogelijk alsnog tijdelijk gesloten in verband met opdooi.
Sneeuw
Bij sneeuw mogen de banen niet worden bespeeld. De gevallen sneeuw moet op natuurlijke wijze verdwijnen. Voorkom dat de mat wordt beschadigd of dat de infill wordt verplaatst door sneeuwschuiven.
Spelen op een besneeuwde baan is slecht voor de mat omdat spelers de sneeuw in de mat en het instrooizand lopen. Het duurt dan ook langer dat een besneeuwd en bespeeld veld na intree van de dooi weer bespeelbaar is. De baan is bij sneeuw dus niet bespeelbaar.
IJzel
IJzel is regen die bevriest zodra het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich dan een ijslaagje waardoor het oppervlak glad wordt. IJzel verdwijnt vaak binnen een paar uur, maar kan soms langer blijven liggen. De baan is glad en daardoor niet bespeelbaar.
Rijp
Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel langer blijven liggen. Hierdoor is de baan glad, wat extra gevaar voor blessures oplevert. Daarom is een berijpte baan niet bespeelbaar.
Opdooi
Na een langere vorstperiode is de ondergrond bevroren en vormt deze een dikke, harde laag. Als de toplaag gaat dooien, kan het smeltwater van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage; het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag. Dit heet opdooi. Dit leidt tot gladheid en dus blessuregevaar. De baan is bij opdooi daarom niet bespeelbaar.
Jullie worden verzocht deze richtlijnen op te volgen om blessures en eventuele schade aan de padelbanen te voorkomen!